zondag 31 oktober 2021

500718 – COMPUTER CRASH

 Zondag 31 Oktober 2021
*
*
500718 – COMPUTER CRASH
*
Donderdag, in de late abond, net toen mijn werkstukje (huiswerk?) klaar was voor ‘the clouds’, sprak het scherm met donderende stem ‘Hi Hi, we zijn gecrasht’…- Prettig weekend’…
De  rest laat zich raden.  Hoop terug in de ether te zijn zo gauw het kan, om de a    achterstand in te halen.
***

woensdag 27 oktober 2021

500713 – DE KLOK TIKT. TRAAG MAAR ZEKER. HET UUR DER BEVRIJDING NADERT

 

.            

      DINSDAG 26 OKTOBER 2021

*

REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

*

 

INLEIDING: EIGEN MENING.

OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

INSPIRATIE- BRONNEN

*

500713 – DE KLOK TIKT. TRAAG MAAR ZEKER. HET UUR DER BEVRIJDING NADERT

*

I N H O U D

‘Blokken’ van Ben Crabé op de normale uitzendtijd zo maar vervangen door anderhalf uur SMURFEN die maar – in twee van de drie landstalen - blijven doorjammeren en commentaar geven over hun eigen falen: typisch vootrteken vn en naderende scheepsramp waarbij de vele bevelveroders elk een andere mening hebben. Als ze zichzelf maar in het zonlicht van de schijnwerpers kunnen plaatsen.

Vergis U niet: het gaat hier niet om de reeds vergane TITANIC, maar om hun eigen verkeerde aanpak van een wereld-pandemie, die ze eerst omschreven als een ‘Chinees Gripeke’ waarvoor we liedst ‘in ons kot bleven’….

Tot er ineens zo maar tot meer dan 5.000 dodelijke besmettigen zijn per dag.

En daar staan ze nu met hun meulekes….

-

We zijn nu twee jaar verder, en nog altijd durft geen der verantwoordelijken zijn verantwioordleijkheid opnemen. Zou kunen kiezers kosten….

-

Ziehier wat iedereen denkt en wat het gezind boerenveestand zegt: verplichhte inenting niet alleen voor iedere verblijver/inwoner, maar ook voor iedere bezoeker of doorreeizende. Te lucht, ter zee of over land. Desnoods na – onder poliitie controle - de nodige quarantaine. Desnoods achter tralies, want de misdaad, drugs of mnsenhandel ontziet niets en niemand.

Wie dee wsetgeving overtreedt, draait zelf op voor alle gevolgen, zowel op medisch als op fiancieel vlak.

Zij die dit niet aanvarden worden vriednelijk verzocht om binnen het uur hun biezen te pakken: Desnoods naar de rimboe of naar Timboktoe.

Dergelijke wettekst kost hooguit 50 lijntjes en wordt best digitaal verspreid. Kwestie van geen tijd meer te veerliezen.

-

Als meevallend neven,-effect kunnen we vooral noteren: deleegloop van alle bestaande Bos- en

Mosketen. Het zal ofwel dàt zijn, ofwel dals tegen-reeactie, e Intocht der Barbaren, wat dus zoou neerkomen op een vervroegde inname vzn Eutopa door Islamitsche Staat, Heabolla, de Tailiban en of Al Quada. Aan veroveraars-vernietigers geen gebrek

Om heet even: Een kromzwaard snijdt la,gs twee kanten en treft dus zowel vriend als vijand….

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE WATERBOM

*

N.a.v. de overstromingen in de Vesder- en de Maasvallei maakt men zich in Vlaanderen zorgen over het feit dat zoiets ook bij ons zou kunnen gebeuren. Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD) laat daarvoor een onderzoek doen door de Vlaamse Waterweg, de overheids instantie die dergelijke zaken coördineert.

Dat er ook bij ons in Vlaanderen zo’n ‘waterbom’ zou kunnen barsten, wil ik niet betwisten. Alles is mogelijk en zand knopen blijft moeilijk (grapje). Toch geloof ik niet dat een eventuele waterbom bij ons dezelfde schade zou aanrichten zoals in Wallonië.

Om te beginnen is er vooral in de Vesdervallei, maar ook – zij het in mindere mate – in die van de Maas een landschap met meer reliëf. Door het feit dat Vlaanderen vlakker is zou dat hier in elk geval trager gaan. Dat hebben we trouwens in juli ook stroomafwaarts meegemaakt, waar de Maas niet echt door de dijken is geraakt. Er moet daar wel bij verteld worden, dat de dijken in Limburg en verderop in Nederland beter tegen hoogwater bestand zijn en waarschijnlijk ook beter onderhouden. Vlaanderen kent ook meer overstromingsgebieden en spaarbekkens.

Met mijn slecht karakter (ik lees al ± 65 jaar ’t Pallieterke*) durf ik wel in vraag te stellen of - mocht het hier ooit overstromen - er ook zoveel Waalse vrijwilligers naar Vlaanderen zouden komen als er Vlaamse naar ginder zijn getrokken (er zijn er ook nu nog).

***

*‘Weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter’ aldus stichter Bruno De Winter in wat hij zijn ‘rioolkrantje noemde.

 *

DEMIR DREIGT MET STILLEGGEN 3M NA NIEUWE BLOED-RESULTATEN

©Wouter Van Vooren

*

Vandaag om 13:11

*

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) laat in een reactie op de resultaten van een bloedon derzoek weten dat haar geduld op is. Ze vraagt 3M om binnen twee dagen zwart op wit te bewijzen dat het de omgeving niet extra belast met bijkomende PFAS-emissies.

Slechts 9 procent van de deelnemers aan een onderzoek naar de impact van de vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht had een veilige PFOS-waarde in zijn bloed. Dat heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dinsdag meegedeeld op een persconferentie. 59 procent van de deelnemers had een PFOS-waarde waarbij op lange termijn gezondheidseffecten te verwachten zijn. Het gaat onder meer om complicaties bij zwangerschappen, cholesterol problemen, diabetes en immuniteits-stoornissen.

Volgens Bart Bautmans van het Agentschap Zorg en Gezondheid is de blootstellingskorf vol. 'De uitstoot van alle PFAS-componenten moet stoppen', waarschuwde hij, meteen een signaal voor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om in actie te komen. In een reactie liet ze weten dat haar geduld op is. Demir vraagt het Amerikaanse bedrijf om binnen twee dagen zwart op wit te bewijzen dat het de omgeving niet extra belast met bijkomende PFAS-emissies in de lucht. Zo niet wil ze een deel van de fabriek laten stilleggen.

"Als 3M niet binnen twee dagen reageert, moet het alle productie processen die tot uitstoot leiden stopzetten tot het wel het juiste bewijs levert. "

Zuhal Demir

Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

'We hebben de voorbije twee maanden grote inspanningen geleverd om 3M tot orde te roepen, maar ondanks ons aandringen en een ingebrekestelling wachten we nog altijd op essentiële informatie', zegt Demir. 'Als 3M niet binnen twee dagen reageert, moet het alle productie processen die tot uitstoot leiden stopzetten tot het wel het juiste bewijs levert.' Volgens Demir gaat het om een derde van de productieprocessen van de fabriek in Zwijndrecht, die zo'n 548 werknemers telt en om en bij 300 miljoen euro omzet draait.

Moestuin en eieren

In een poging om de impact van de vervuiling van 3M in te schatten werden deze zomer bloedstalen afgenomen bij zo'n 800 mensen die binnen een straal van 3 kilometer van de 3M-fabriek woonden. Het onderzoek spitste zich toe op 13 PFAS-types, de verzamelnaam voor de schadelijke chemische stoffen waarvan PFOS er een is.

Uit het onderzoek komt naar voor dat vier PFAS-types vaker voorkomen in het bloed van de bewoners uit de omgeving van de 3M-site: het gaat om PFOS, PFHxS, PFOA en PFNA. In vergelijking met de rest van de Vlaamse bevolking vielen vooral de hogere waarden voor PFOS en PFHxS op, twee stoffen die vroeger door 3M werden geproduceerd. Andere PFAS-types kwamen veel minder of zelfs helemaal niet voor.

Buurtbewoners die dichter bij de 3M-site wonen hebben hogere PFAS-waarden in hun bloed. Dat geldt ook voor mensen die al langer in de buurt wonen, ten zuidwesten van 3M wonen, grondwater gebruiken om te poetsen of hun moestuin te begieten, of eieren uit eigen tuin eten. Mensen die voor hun beroep, hobby of opleiding in contact komen met bodem-deeltjes moeten ook oppassen.

Floor Eelbode

*

*

VIVALDI GEEFT 750 MILJOEN EURO AAN PAPIEREN NIEUWS

foto: ©pxhere CC

 

Relancemaatregelen enkel voor grootste spelers

*

750 miljoen euro op vijf jaar. Dat betaalt de regering aan Bpost om elke morgen de krant (en weekbladen) te bezorgen bij wie een abonnement heeft. Toch wel een groot bedrag dat de overheid betaalt aan klantenvoordeel voor bepaalde bedrijven. Iets waarover u in de begunstigde papieren kranten weinig zal lezen.

Freilich

Het bedrag is bekend geworden door een vraag van kamerlid Michael Freilich (N-VA). Die kreeg de tabel met de bedragen. Die bedragen waren door eerdere regeringen tot een soort staatsgeheim verheven. Die bedragen vrijgeven zou een concurrentie nadeel voor de post kunnen zijn, klonk het toen. Dat is dan toch veranderd.

https://twitter.com/MichaelFreilich/status/1451206876260098059

In de tabel zie je de bedragen voor dit en volgend jaar: 178 miljoen en dat daalt geleidelijk tot 137,5 miljoen in 2027. Blijkbaar heeft deze regering geen echt begrotingstekort. Er kunnen nog gunsten voor privé- bedrijven af.

Groen?

De beslissing om dat Bpost-contract voor papieren kranten- en tijdschriften distributie te verlengen is opmerkelijk. Deze week nog maakte Bert Bultinck van Knack bezwaar tegen de rondrijdende auto’s voor pakjes. En ook minister Petra De Sutter (Groen), onder andere bevoegd voor de post, wil om milieu redenen die pakjes bezorging herbekijken. Die laatste halve kilometer moeten we zelf doen.

Uitgerekend die belang-hebbenden en ministers beslissen dan om de honderden auto’s te subsidiëren die elke dag rondrijden om papieren media te bussen. Begrijpt u dat? Het is op zijn minst inconsequent.

Lobby kracht

De lobby kracht van de grote media groepen is in deze niet onbelangrijk. De laatste die de politici tegen de haren willen strijken zijn de weinige, en grote, mediagroepen die er zijn. DPG, Mediahuis en Roularta in Vlaanderen bijvoorbeeld. Die winnen bij dit contract. De staat betaalt de portkosten van hun abonnementen.

Zowat iedereen geeft toe dat de regel vooral bestaat om de Franstalige media overeind te houden

 

Er zit ook een communautair kantje aan. Zowat iedereen geeft toe dat de regel vooral bestaat om de Franstalige media overeind te houden. Hun armlastigheid maakt daar blijkbaar deel uit van hun lobbying. Zoals iedereen die gesubsidieerd wordt, zijn ze ervan overtuigd dat ze die subsidies nodig hebben om te overleven.

Ouderwetse neutrale steun

De subsidies voor de distributie van papieren dag- en weekbladen is een oude vorm van neutrale staatssteun aan media. In de tijd dat alle media op papier verschenen, was het een verdedigbare manier om zo neutraal mogelijk media te ondersteunen. Nieuws wordt dan gezien als noodzakelijk voor de democratie en dus het ondersteunen waard.

Mooi. Maar tijden veranderen. Nieuws en zeker divers nieuws is nog altijd noodzakelijk in een democratie. Maar toch steunt de overheid enkel dat nieuws dat gedrukt wordt in dag- en weekbladen. Een maandblad kan ernaar fluiten. Een webpublicatie al helemaal. Een oud steun-mechanisme dat niet is aangepast aan de tijd dus. Het blijft bestaan omdat het een economie op zichzelf geworden is en er grote spelers baat bij hebben.

Staatssteun

De 750 miljoen is dus een staatssteun aan de ouderwetse papieren media. Vooral de grote groepen varen daar wel bij. Maar het is tegelijk ook een verdoken staatssteun aan Bpost. En een tewerkstellings-project. Dat is ook een van de redenen waarom de PS eraan vasthoudt.

Ook daar zit een communautair kantje aan. De staatssteun aan papieren media zou voor duizenden jobs zorgen. Die wil de PS niet laten verloren gaan. Het gaat, gezien de grotere afstanden waarschijnlijk over meer Franstalige dan Vlaamse jobs. Alsof die jobs allemaal zouden verloren gaan als Bpost geen kranten meer bezorgt.

Het is ook zeer de vraag wat deze jobs zoveel meer waard maakt dan jobs in de e-commerce. Die worden door dezelfde PS zo goed als onmogelijk gemaakt, terwijl het tewerkstellings-potentieel, zeker voor het leger ongeschoolde Franstalige werklozen, veel groter is. Dat is op zijn minst irrationeel.

Om het hele geval nog perverser te maken, ook het politieke middenveld heeft een voordeel bij die poststeun. Vakbonden en mutualiteiten die blaadjes versturen onder de regeling van de poststeun profiteren mee. En ook die lobbyen gretig om de regeling te behouden. Of wat dacht u?

Gelijk speelveld

Het handhaven van deze maatregel is de zoveelste beleidsdaad waarmee de overheid in België en Vlaanderen zorgt voor een ongelijk speelveld. Als relatief klein media-initiatief is het opboksen tegen de groten. In de lobby-cratie die dit land is, slagen die grote mediabedrijven erin om het beleid in hun voordeel te keren. Het beleid zorgt voor een mattheus effect: wie veel heeft, zal veel krijgen. Wie weinig heeft, wordt zelfs dat ontnomen.

Ook de relance maatregelen die media tot nu toe lanceerde zijn op maat van de grote spelers

In België/Vlaanderen een mediaproject uitbouwen zoals wij met Doorbraak doen, dat doe je ondanks het mediabeleid. Ook de relance maatregelen die media tot nu toe lanceerde zijn op maat van de grote spelers. Grote spelers die tijdens corona miljoenen winst maakten en helemaal geen relancemaatregelen nodig hebben. Nu zullen ze met relance maatregelen hun positie versterken. Als kleine spelers later willen gebruikmaken van met belastinggeld opgestarte systemen, zullen ze serieus moeten betalen.

Kritiek uit Nederland

Sterker nog. In Nederland is er felle kritiek op het Belgische systeem van mediasteun via de post. De Vlaamse bedrijven hebben een flink deel van de Nederlandse media opgekocht en het verwijt is, dat ze dat enkel konden door de verdoken staatssteun in België.

Een debat dat maar zelden in de media gevoerd wordt. Net zoals mediakritiek in Vlaanderen grotendeels afwezig is. Laat staan een mediadebat. De politici gaan graag in op de verzuchtingen van de grote groepen. Wie luistert nu naar de calimero’s? En wat stellen die eigenlijk voor? Het is de ons-kent-ons-wereld van media en politiek. Elk op tijd krabben ze eens de ander zijn of haar rug.

Pieter Bauwens

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Er is dus niet alleen Corona die dit Kloteland versceheurt: Corona is alleen de sleutel die pasty op het slot.

Zie hierboven de meing van GUVAAL iovr het algemeen erkende sans foitisme van beneden de Taal- Armoede– Luiheid en Pretetie Grens. Om nog maar te wijgen over de anders-geaardheid die daar de   plak zwaait.

Als we daarbij het egocentrisch beeld onder ogen krijgen zoals Sigheil Bracke het verhaal van de (feestviere’nde!) Liberale Onderworpenen brengt, is het hek van de dam.

Zijn verhaal lijkt een (slechte) copie van het Bijvelverhaal over de Opstandigheid van Lucifer, die de Duivelsdans wil leiden om zelf de Dikste te hebben en de Grootste te zijn….

Ja Ja, Hoogmoed komt altijd voor de val; Nooit erna.


*

En als Icarus naar de zon wil vliegen, verbrandt die toch wel zijn vleugels…

Nee, zelfs voor Lachaert in hoogsteigen persoon is het leven geen lach….

*

Digithalys

dinsdag 26 oktober 2021

* 500712 – DE ONTBINDING VAN ELK MENSELIJK WEEFESEL BEGINT MET DE KAKEFONIE EN HET SAUF’QUI PEUT

 

.

      MAANDAG 25 OKTOBER 2021

*

REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

*

 

*INLEIDING: EIGEN MENING.

OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

INSPIRATIE- BRONNEN

*

500712 – DE ONTBINDING VAN ELK MENSELIJK WEEFESEL BEGINT MET DE KAKEFONIE EN HET SAUF’QUI PEUT

*

I N H O U D

Neen, ik geloof nooit dat eer ooit nog een Dubbel Eeuwfeest komt voor dit in flarden geregeeerd Kloteland. Waarvan de Gewone Burger met de gebakken peren zit…

Het is genoeg geweest…..

De inhalige Kleurparttijen en hun Slippendragers zien ook de bui hangen. En beducht voor de eigen (enrome) broodwinning en de familie –eer, gaan ze nu broederlijk de handen in elkaar slaan. Dat zou toch de bedoeling zjn, maar dat soort EENDRACHT is op voorhand gedoemd tot mislukken. Want eerst Maatje, en pas daarna Maatjes’ vrieden…

Anders gezegd, iedereen aan de Macht is de wanhoop nabij. Want het Vlaams ZELFBESTUUR zit er – eindelijk - aan te komen. En daar is gen centimeter plaats voor EIGEN ZAKKEN EERST.

De Vrijmetselaars zijn er het ergst aan toe.Bouchez crasshte zondag in Francochamps: gelukkig voor hem zijn het vooral de ellebogen die geleden hebben onder het contact met de rotsen. Maar dedju, die elleboegn van hem, die heeft hij begot het meest nodig om mee carrière e maen.

En voor Meneer Laàchar, de Vlaamse Poot van deze meeneem-partij, valt hopelijks niet alleen straks het doek, maae ook zjn toha als Avocaat.

Is deze rampzalige ecolitie

dDe redding voor de Tjeven?

Tsja, als er anders niemand meer overschiet van de vele vroegere p.p.p.: de Poen Pakker Partijen…

-

Vlaanderen, o welig huus mijns vaers, waar de dagen trager waren…

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

HET BRUSSELSE VERVOLGVERHAAL

*

Er was de laatste week weer heel wat te doen over de vraag wat we met Brussel moeten aanvangen. In ’t Pallieterke van de voorbij week stonden er twee artikels over, een van Bert Anciaux en een van Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel. Ook in de laatste nummers van Onaf, de nieuwe naam van het maandblad van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) werd er een lans gebroken om Brussel bij Vlaanderen te houden. Hoofdreden daarvoor zijn de Vlamingen die er nog wonen, het daar niet gemakkelijk hebben en vrezen helemaal ondergesneeuwd te raken als Brussel een apart gewest zou worden.

Alle Vlaamse partijen hebben m.i. de plicht ook te zorgen voor de Brusselse Vlamingen, zoals dat ook nu al gebeurt. Eender wat er later met Brussel gebeurt, zal het Vlaanderen steeds een flinke duit kosten, Toch denk ik dat we beter Brussel buiten Vlaanderen houden. Hoe men het ook draait of keert, Vlaanderen zal altijd voor de Vlaamse Brusselaars moeten zorgen op gebied van Onderwijs en Cultuur. Als dat zou zijn in een afzonderlijk gewest, dan verandert er niet veel aan de huidige situatie. Als Brussel straks een deel van Vlaanderen zou zijn, dan draaien we ook op voor het derde van de huidige Brusselse bevolking die van vreemde oorsprong is (186 nationaliteiten!) en waarvan een deel zich toch niet wil aanpassen, zoals de vaccinaties zopas nog hebben aangetoond.

Ik wil hierbij Prof. Em. Marcus Elchardus (sociologie VUB) citeren. De man was lang zo’n beetje de huis-ideoloog van – nota bene - de Vlaamse socialisten, die in een interview met De Tijd van dit weekeinde zegt dat ‘landen met een gevoel van gezamenlijke lotsbestemming het beter doen op economische en politiek vlak. Op dit ogenblik zie je dat gemeenschapsgevoel groeien in Vlaanderen en ook wat in Wallonië. Brussel past niet in dat rijtje. De mensen geven er niet genoeg om elkaar.’

 

Zo hoort men het ook eens uit een andere hoek.

*

TOPOVERLEG CORONA VERVROEGD NAAR DINSDAG

De Waalse minister-president Elio Di Rupo, eerste minister Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon na het Overlegcomité in maart.

©Photo News

*

Vandaag om 16:59

*

Het Overlegcomité wordt vervroegd van vrijdag naar dinsdagnamiddag. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD).

Het Overlegcomité, waarin alle regeringen van het land samen zitten over de corona situatie in ons land, wordt verplaatst naar dinsdagnamiddag 16.30 uur. Dat gebeurt op vraag van de premier, 'met het oog op een voorzichtige aanpak voor de komende weken en maanden', zegt zijn woordvoerder.

Normaal zouden de federale bevoegde ministers en de vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen elkaar pas vrijdag spreken over de evolutie van de pandemie. Dat de vergadering vervroegd wordt, heeft allicht te maken met de snel stijgende besmettingscijfers. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had het vorige week al over 'het begin van een vierde besmettingsgolf'. De vergadering zal via videoverbinding gebeuren. Onder anderen Vlaams minister-president Jambon zit in het buitenland.

 

Premier De Croo en zijn vicepremiers buigen zich maandagavond vanaf 18.30 uur op het kernkabinet al over mogelijke maatregelen in de aanloop naar het Overlegcomité van dinsdag. Onder meer de uitbreiding van de mondmaskerplicht in openbare ruimtes en handelszaken en de bredere inzet van het Covid Safe Ticket liggen op tafel. Daarnaast zou telewerk opnieuw sterker aangeraden kunnen worden.

Floor Eelbode

*

Egbert Lachaert. De laatste voorzitter

foto: ©Belga

*

Commentaar - 26/10/2021 Siegfried Bracke - Leestijd 4 minuten

-

Ik weet dat ik nogal wat vaste correspondenten ga bruuskeren, maar, eerlijk is eerlijk, ik vind Egbert Lachaert, de voorzitter van de Open Vld, een fijn mens. Toen ik nog zelf politicus was, heb ik hem vele keren aandachtig beluisterd en gelezen, en ik heb vaak in alle stilte gedacht dat wij in dezelfde partij hadden kunnen zitten.

Het doet me dus wel iets als ik in De Standaard van vorige vrijdag lees hoe Lachaert op de fractiedagen van zijn eigen partij voor de bijl is gegaan.

Vadermoord

Bart Brinckman beschrijft – en zoiets kan je echt niet verzinnen – hoe de voorzitter daar uitlegt dat naar zijn inschatting een aantal liberale standpunten moeten worden aangescherpt. Lees: de liberalen moeten liberaler worden. Maar Mathias De Clercq komt tussenbeide, en zegt behoorlijk ferm ‘I don’t buy it’ (ook dat verzin je niet). De Clercq zegt dat de uiteenzetting van Lachaert interessant is maar irrelevant. De mensen, zegt hij, hebben hun buik vol van partijen en kleuren. De mensen kiezen voor… mensen, voor figuren, voor een Alexander De Croo bijvoorbeeld.

‘Ik ga niet de laatste voorzitter van de Vld worden,’ antwoordt Lachaert. Hij had – en ook dat pleit voor hem – De Clercq dus helemaal begrepen. Een behoorlijk dramatische scène eigenlijk: de kleinzoon van stamvader Willy verkondigt en vraagt het einde van de Vld, het einde van het liberalisme in Vlaanderen.

In de nadagen van het Romeinse Rijk werden de keizers vrijwel systematisch vermoord

Lachaert heeft natuurlijk in letterlijke zin ongelijk. Hij zal heus niet de laatste zijn. Zo gaat dat nu eenmaal. In de nadagen van het Romeinse Rijk werden de keizers vrijwel systematisch vermoord. Dat belette niet dat er na elke dode verscheidene, soms zelfs veel kandidaten waren voor de opvolging. Een les uit de geschiedenis.

Individu vs. partij

Maar er is meer. Liberalen zijn individualisten (en daar is niets op tegen). Die leven om te beginnen altijd op gespannen voet met hun partij, een per definitie collectief gegeven. Vandaar ook – en dat is in ons partij landschap uniek – dat liberale verkozenen geen afdrachten doen aan hun partij. Meer zelfs. Van kandidaten die op de lijst willen staan wordt vaak gevraagd dat ze betalen. Zogenaamd als steun aan de partij en de campagne, in de praktijk steun aan de partijtop. Maar een echte liberaal kan daarmee leven. Hij/zij ziet dat als een investering, en gokt op de return on investment.

Dat is waarom Sihame El Kaouakibi binnen de Open Vld nog meer kwaad bloed zet dan erbuiten: die is godbetert betaald om op de lijst te staan! En – we keren terug naar Lachaert – ze kondigde als verkozene ook aan dat als hij voorzitter werd, zij de partij zou verlaten. Helaas, Sihame, het is niet goed met haar gegaam.

Het zal je dus maar overkomen om voorzitter te zijn van een partij die in feite tegen partijen is. Voor een echte liberaal komt de eigen carrière altijd eerst; de partij is hooguit een instrument ter ondersteuning van de individuele aspiratie. Oud-voorzitter De Gucht weet daar alles van: Verhofstadt heeft hem in het belang van het land (sic) gedefenestreerd omdat hij eerste minister wou blijven, zelfs in een regering waar hij de marionet was van de PS. Een zakenadvocaat, uit Berlare dan nog (sic), kon de opgang van Verhofstadt in de vaart der volkeren niet in de weg staan.

Doel vs. middel

Net zoals Mathias De Clercq burgemeester wil blijven. Maar dat lukt wellicht niet als hij ook een exclusief libeRale burgemeester is. En dus moeten die partij en alles waar zij voor staat op de schop. De Clercq had het dus op de fractiedagen helemaal niet over De Croo – als je zijn woorden vanuit het Liberaals in het Alledaags vertaalt, blijkt hij te hebben gesproken over De Clercq. Voorwaar, een fundamenteel liberaal onderwerp! En als de Vld in de weg staat, het zij zo: weg met de Vld.

De Clercq spreekt over libeRalisme dat veRbindend en pRogRessief is, klanken afkomstig uit een hol vat

Wat vorig weekeinde bekend is geworden over de gesprekken tussen De Clercq met Vooruit en CD&V over de gezamenlijke stadslijst, past perfect in dat plaatje. De Clercq spreekt over libeRalisme dat veRbindend en pRogRessief is, klanken afkomstig uit een hol vat, waarvan de betekenis hem gestolen kan worden. De Clercq staat voor De Clercq, en zelf vindt hij dat zonder twijfel vRee wijs.

Probleem vs. antwoord

Bart Brinckman merkt op dat na de tussenkomst van De Clercq op de fractiedagen de partij niet kiest. De Clercq wordt niet teruggefloten. Er zijn kennelijk nog liberalen die vooral niet (te) liberaal willen zijn. Anders dan Tess Minnens, voorzitster van Jong-Vld, die in Terzake niet één maar twee problemen signaleert: niet alleen geloven de mensen van de liberalen niets meer, maar zelfs de eigen mandatarissen weten niet meer waarvoor ze (moeten) staan.

Een ongeluk komt nooit alleen. Er is ook Georges-Louis Bouchez. Die ongeveer elk uur laat weten waarvoor hij staat. De mensen kunnen hem ook volgen. En nog erger: Bouchez zegt wat de Vlaamse liberale achterban ook denkt. Bouchez is fier d’être libéral. Voor Mathias De Clercq zit de liberale signatuur gewoon in de weg.

het droevige lot van zoveel helden.

het droevige lot van zoveel historische monumenten: ze worden eerst beklad, en daarna gesloopt

In 1846 hebben de liberalen een eind gemaakt aan hun (in 1828 gesloten) Monsterverbond met de katholieken, en beslisten ze voortaan weer liberaal te zijn. Na 175 jaar komt ook daaraan een einde. Het is het droevige lot van zoveel historische monumenten: ze worden eerst beklad, en daarna gesloopt.

Siegfried Bracke

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

 

*

In Duitsland komen de (Nationaal) Socialisten weer aan de Macht. Ziet er niet goed uit.

Wat er wel beter uitziet, is dat de EUSSR haar dikte en voldaanste

tronie verliest: wat is Louis Michel nog zonder Partij?

Kloteloos, zoals zijn eigen Kloteland?

*

Arme Betty, nog zo jong als toekomstige droomprinses, en al zo vaderlandloos als die Chrstina-von-der-Poist uit de opera-wereld…..s

*

*

 

Digithalys

maandag 18 oktober 2021

500704 –STRAATVOLLK EN KLOOTJESVOLK AAN DE TOP EN HET HELE LAND STAAT OP ZIJN KOP

 

.

ZONDAG 17 OKTOBER 2021

*

REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

*

INLEIDING: EIGEN MENING.

OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

INSPIRATIE BRONNEN

*

500704 –STRAATVOLLK EN KLOOTJESVOLK AAN DE TOP EN HET HELE LAND STAAT OP ZIJN KOP

*

 

I N H O U D

KERNENERGIE IS MOEDERN, EN VEEL TE GOEDKOOP. DUS KIIEZEN VOOR DE BURGER DE VIVALDI IDIOTEN BLAUW, GROEEN EN ROOD VOOR MINDER BROOD EN HET OPTREKKEN TOT DE STERREN VAN HUYN EIGEN PATLEMENTAIRE WEDDE….

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

GEJAAGD DOOR DE WIND

*

Tinne Van der Straeten, de federale minister van Energie (Groen), die ons gaat verlossen van de kencentrales, gaat dat compenseren door onze windmolens op de Noordzee uit te rusten met grotere turbines, waardoor ze tot driemaal meer stroom zullen kunnen leveren. De kosten voor deze operatie zullen gedragen worden door het geld dat ons land van Europa krijgt in het kader van de Relance. Tot daar is alles prima.

De capaciteit van onze windmolens met de nieuwe turbines zal echter niet alleen afhangen van de grotere wieken, maar ook van de wind. Als we in een hoge drukzone komen te liggen, zoals dat de voorbij jaren enkele keren het geval was en we met een windstilte te maken krijgen, dan zal de capaciteit van de nieuwe windmolens niet x3 zijn, maar 0,0 en dit ongeacht de grootte van de schroeven en turbines. In eenzelfde situatie draait een kerncentrale gewoon verder op volle capaciteit.

---

En dan nog dit. Recentelijk waren er in Italië lokale verkiezingen. De grote verliezer daarbij was het rechtse Liga van Matteo Salvini, het vroegere Liga Nord. Ze is ook niet meer de grootste rechtse partij van het land, want werd langs rechts voorbijgestoken door het uiterst rechtse Fratelli d’Italia.

De reden van de terugval van de Liga was, dat de partij tot de relanceregering van super Mario Draghi was toegetreden, iets wat Fratelli d’Italia niet gedaan heeft.

Deze situatie komt ons bekend voor. Ook bij ons stak uiterst rechts VB de N-VA voorbij en ook dat had te maken met het feit dat de partij van De Wever had deelgenomen aan een federale regering en daarvoor haar communautair programma ‘on hold’ had gezet, wat haar een derde van haar kiezers kostte.

It’s all-in the game.

 

ZWITSERLAND WAARSCHUWT BEDRIJVEN VOOR STROOMRANTSOENERING

Een halfgeleiderfabriek van ABB in Zwitserland. ©REUTERS

*

Vandaag om 14:35

*

 

Doordat de aardgasvoorraden lager zijn dan gewoonlijk, dreigen er in Zwitserland stroomtekorten. Met beperkingen op het verbruik wil Zwitserland black-outs vermijden.

-

Zwitserland zet zich schrap om stroomonderbrekingen te vermijden. Wanneer tekorten dreigen, zullen in de eerste plaats gezinnen en faciliteiten als zwembaden gevraagd worden om hun elektriciteitsverbruik te verminderen. Maar ook de industrie zal inspanningen moeten doen, schrijft de Zwitserse NZZ am Sonntag.

-30%

Besparingen

Bedrijven moeten zich voorbereiden op mogelijke verminderingen van hun verbruik met 10 tot 30 procent.

Zo'n 30.000 bedrijven die meer dan 100.000 kilowattuur per jaar verbruiken, het equivalent van een dertigtal gezinnen, moeten zich voorbereiden op mogelijke verminderingen van hun verbruik met 10 tot 30 procent bij stroomschaarste.

De bedrijven krijgen daarover binnenkort een brief in de bus van Ostral, de sectororganisatie die energiecrisissen in Zwitserland moet aanpakken. 'Alle grote verbruikers zullen verplicht worden om een bepaalde hoeveelheid energie te besparen.'

Aardgas

De lage gasvoorraden in Europa zijn een gevolg van minder leveringen uit Rusland, een hoger verbruik door economische relance en het verkeerd inschatten van de situatie door gashandelaars. Omdat marktpartijen nu al enkele weken massaal gas aan het bijkopen zijn, zijn de prijzen voor levering van aardgas op korte termijn 4 tot 5 maal hoger dan normaal. De hoge gasprijzen hebben ook de elektriciteitsprijzen fors hoger getrokken.

België kan maar 12 dagen voort op eigen gasreserves

In ons land hebben overheden nog geen maatregelen aangekondigd. Wel hebben een aantal industriële bedrijven vrijwillig de productie verminderd. Ze doen dat omdat het met de huidige torenhoge energieprijzen niet meer economisch rendabel is om te produceren. BASF en Yara verminderden in ons lande de ammoniakproductie voor meststoffen en Nyrstar schroefde de productie van zinksmelter in Balen terug. In andere Europese landen kwamen gelijkaardige maatregelen in deze en andere sectoren, zoals de staalsector.

China

In China kampen enkele regio's al maanden met stroomtekorten. Vooral het noordoosten, waar tal van export-sectoren geconcentreerd zitten, hebben daardoor te kampen met stroombeperkingen. Gezinnen moeten tijdens piekuren het gebruik van energievretende toestellen van airco tot microgolfovens mijden, maar ook stroomtekorten doen ook bedrijven stilvallen.

Specialisten waarschuwen dat torenhoge energieprijzen en bevoorradingsproblemen een domino-effecten kunnen veroorzaken in heel wat sectoren als de productie van grondstoffen en basismaterialen verstoort wordt. De toeleveringsketens van heel wat sectoren haperen nu al door chiptekorten, covidrestricties, personeelstekorten en verstoringen in de international handel.

David Adriaen

*

 

ALEXANDER DE CROO NET GEEN K.O.

*

België Bananenrepubliek

Satire - 17/10/2021 Jasmijn

-

De dag na coming-outdag, komt minister Van Quickenborne uit de kast als substantie-afhankelijke. De nachtelijke onderhandelingen over de begroting waren voor hem ‘bijzonder’. Zo speciaal zelfs dat hij drie dagen en nachten geen druppel alcohol dronk. Hij gaf daarmee te kennen dat hij op normale dagen het kurk niet kan ruiken zonder de bodem van de fles te kuisen. Moedig Vincent. Respect! Mocht je nu nog de kloekmoedigheid vinden om de echtheid van het Vivaldi-non-beleid weer te geven, dan wordt je misschien een echte politicus.

De Vivaldioten zien duidelijk roze olifanten met flapperende oren, waar mini-muggen voorbij vliegen.

Of de tijdelijke teetotalers zich ook onthielden van een lijntje, een bommetje, een pilletje of een jointje is niet geweten. De geboorte van deze begroting en beleidsnota doet het gebruik van hallucinogenen in elk geval vermoeden. De Vivaldioten zien duidelijk roze olifanten met flapperende oren, waar mini-muggen voorbij vliegen. Want als je een flut-begroting ziet als een historisch bravourestuk, dan is je roze bril een wc-bril van doorgespoelde visioenen en verwaterde wensdromen. Tot slot haalt hun rekenkunde net het niveau van een gegradueerde aan het Muyters-instituut voor lagere telraamvaardigheden.

Vivaldi de schulden magneet

 

De Vivaldioten willen 2,4 miljard euro besparen op 20 miljard euro tekort. Hoezo !? Als ik 200 euro tekort kom op het eind van de maand door de peperdure paarse energie(belasting)factuur, dan moet ik 200 euro besparen op eten, drinken enz. Door 24 euro te besparen bereik ik niets. Hoe lossen zij het op? Wel ze blijven schulden opstapelen en sturen ze door naar de zwakste schouders, deze van onze kinderen en kleinkinderen. Ons nageslacht kan niet betogen en mag nog niet stemmen. Zie zo, geen probleem voor de gigalonen en de peilingen van deze generatie politici. Mission accomplished.

Begrotings hocus-pocus

Hoe is deze Vivaldi-begroting nu tot stand gekomen? Wel, eerst berekenen ze hoeveel ze bij onveranderd beleid vermoedelijk zouden uitgeven en ontvangen. Wanneer je presumptief meer uitgeeft dan je ontvangt, dan heb je een tekort. Voor 2022 zou dat tekort vermoedelijk 20 miljard euro bedragen. Een tekort wordt traditioneel overschat, zo is het later makkelijker om erop te besparen. Zo idioot zijn onze Vivaldioten nu ook weer niet? Daarna maken ze een begroting van nieuwe maatregelen met een besparing op het overschatte tekort. Daarbij onderschatten ze de uitgaven en overschatten ze de inkomsten van hun nieuw beleid en klaar is kees.

De partituur van Vivaldi klonk als muziek in de oren maar er trad al snel gehoorschade op.

 

Dan volgt de moeilijkste opdracht: het om de tuin leiden van de bevolking en het partij per partij dogmatiseren van hun respectievelijke kiezers. Porno premier De Croo poogde ons als een volleerd menner van het volk snel blauwe bloempjes op de mouw te spelden. De partituur van Vivaldi klonk als muziek in de oren maar er trad al snel gehoorschade op. Vooral N-VA, met Sander Loones, Theo Francken en Peter De Roover veegde de vloer aan met de brainwash-partituren van Vivaldi en ontblootte de hocus pocus van de paarsgroene communicatiewizards. Maar ook het Vlaams Belang met een sterke Barbara Pas en Wouter Vermeersch schoven het gordijn opzij en ontsluierden de tovenaar van Oz, voor de gelegenheid opererend vanuit Brakel.

Paarse crisis communicatie

Zo werd Vivaldi 34 uur lang tot crisis communicatie gedwongen. Anders dan in de e-commerce is het nachtwerk van politici en het personeel van de Kamer wel geregeld. Zonder wetten zelfs. Vivaldi kreeg tijdens de marathonzitting van échte democratie zo zwaar op zijn bakkes dat ze vrijdag noodgedwongen moesten uitpakken met een goed nieuwsshow. Vol zelfingenomenheid en druipend van glorie bracht Tinne Van der Straeten het nieuws dat windmolens, waarvan de geplande bouw start in 2025/2026 en pas operationeel zullen zijn in 2028/2029, een groter vermogen zullen hebben. Niets nieuws onder de zon, reeds begin dit jaar werden dergelijke windmolens aangekondigd in Denemarken, Nederland en Frankrijk. Dat ze ook in de Belgische Noordzee zouden geplant of gepland worden, was reeds lang een economische en ecologische evidentie. Tip voor Tinne, bouw ze 3 jaar vroeger en je hebt geen gascentrales meer nodig.

 

Er is maar één medicijn: verkiezingen. Er is maar één vaccin: de splitsing van België

De diagnose van deze Vivaldi-regering is gesteld. Ze is ziek in het hoofd en dit al een jaar lang. Jammer genoeg vrees ik dat we deze langdurig zieke niet kunnen reactiveren met een vragenlijst. Daarvoor zijn de atrofie en de groenlinkse overwoekering van de hersenen te ver gevorderd. Herstel kan helaas niet meer. Er is maar één medicijn: verkiezingen. Er is maar één vaccin: de splitsing van België.

Dit was niet op de afbraak:

De fiscus negeert uitspraak Raad van State en blijft het vat van de cafébazen fiscaal leegzuigen.

Breaking news: in Brussel heb je een pasje nodig om het vaccinatie centrum binnen te mogen?

Goed nieuws voor scholen met leraren tekort. Anuna de Wever organiseert opnieuw bros-betogingen.

erwijl de energie factuur stijgt met 60 euro per maand, schenken alle regeringen samen ons een miserabele korting van 6 euro per maand. Een fake Sinterklaas met hypocriete zwarte, sorry, anderskleurige piet. In het zuinige Nederland krijgen álle inwoners 33 euro korting per maand. Ik verhuis.

Jasmijn Walldorf

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Neeen, mijn beste Jasmijn Walllkdorf. AUB, in ‘s hemelsnaam: U verhuist helemaal NIET naar boven de Moerdijk. Na de eerstgolgende verkiezigen (2034) vOrmen we immers, Noord en Zuid, weer één Natie.

Onder de naam DE VRIJE HERERENIGDE LAGE LANDEN kunnen we terug aansluiting zoeken met ons gezamenlijk glorierijk verleden, gekend onder de benaming De 17 Provincies.

Gedaan met de Fransdolle overheersing uit het Zuiden en met de uitbuiting die we als Vlamingen als negers dienden te ondergaan door deze Koloniale Veroveraars.

En om helemaal het schurkachtige Verdrag van Utrecht recht te zetten, waarbij os Frans-Vlaanderen werd ontstolen, om dit rijke Gewest te doen aansluiten bij de Blpedzuig Natie, ‘La Grande Patrie’ die heden ten dage aan het doodbloeden is.

Dezelfde woorden als in 1743 kunnen zelfs gebruiklt worden: ‘chez vous, sur vous, mais ansas vous’. Één Land, van de Zoom (La Somme) en Duinkerke tot de Oostzee. VrijNederand!!!

Onverfrast, onveren gest, onverduitst.

Denk vooral ook aan de Konininlijke woorden, uit 1914 aan het IJzergront, maar deze keer in de juiste betekenis: Vlamingen, gedeenk de Sag der Gulden Sporen’.

*

Waarop wachten wij?Want BDW: da’s iets voor de Eeuwigheid, namelijk Boven De Wolknen!!!!!!

*

Digithalys

zondag 17 oktober 2021

500703 – BIITEN DE ONDERBOREKENLOL VOL bLAUW VAN BART DEPAUW, WAT HEEFT DE TEEVEE ONS BJGEBRACHT OVER DE AANSLEPENDE REGERIGSVERKLARING?

 

 

.

Zaterdag 16 oktober 2021

*

REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

*

INLEIDING: EIGEN MENING.

OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

INSPIRATIE BRONNEN

*

500703 BIITEN DE ONDERBOREKENLOL VOL bLAUW VAN BART DEPAUW, WAT HEEFT DE TEEVEE ONS BJGEBRACHT OVER DE AANSLEPENDE REGERIGSVERKLARING?

 

I N H O U D

Wat te denken over de geestelijke vermogens va    n al die zogezegde Pubieke Organisaties, die wel de Buger de doom uit de ogen kosten, als die er in gesloten gelederen in slagen om pal naast de feiten te kiken?

Regeriongscrisis? M’n voeten, Gérard!

*

Het libido van Maaike Cafmeyer en ’n buslading of tien andere ‘actrices’ waarvoor de doorsnee West-Vlaming het woord ‘wepel’ gebruiikt, d.w.z. zich gedragen als ’n tuchrtige koe die zonder onderbreking radeloos op zoek is naar alle mogelijk bestande stueren. Om spelletjes mee te doen, en tussenin carrière te maken.

Ach, die ‘amuusementswereld’ toch: bij de ULB zelfs openbare zedenscgennis voor de lol van een schachtendoop. De Franse superieure beschaving staat niet voor niets aan de wereeldtop en Bruxèl moet toh altijd beter doen dan La Ville Lumière zelf.

Terwijl elders de messen in het rond vliegen, erger dan bij de Negers.


http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

 ME TOO !

*Om mijn blog mee up to date te houden ben ik ook verplicht het plaatselijk nieuws te volgen. Dat gebeurt meestal onder voorbehoud, want wat ze daar vertellen klopt niet altijd met de waarheid of is alleen reclame voor de eigen winkel..

Zo was er donderdagavond op het Tv-nieuws heel wat te vertellen. De afloop van de besprekingen over de federale beleidsverklaring waarover bijna anderhalve dag non-stop werd gepalaverd. De zoveelste terreurmoorden door een geradicaliseerde moslimbekeerling in Noorwegen. Het einde van Alitalia*. Het werd een afknakker.

Zowel VRT als VTM wijdden de helft – de eerste helft dan nog – van hun Tv- journaal alleen aan de rechtszaak tegen Bart De Pauw. Dát was hun nieuws. Nu ga ik me daar niet over uitspreken, maar ergens zijn er grenzen.

Ik kan begrijpen dat, als er daar iets mispeuterd werd, dit gebeurde in de wereld van ‘ons kent ons’ van Tv en entertainment en er daarvoor bij die zenders meer dan normale interesse zal zijn, maar wat hebben buitenstaanders te maken met wat men in de volksmond ‘hoeren en boeren’ noemt en men normaal in ‘de boekskens’ gaat zoeken. Het heeft veel weg van ongezond voyeurisme.

---

Van Alitalia gesproken, Na Sabena houdt ook dat staatsbedrijf het dus voor bekeken. We zullen er ons straks alleen nog de moppen over herinneren zoals bv wat de naam zou betekenen‘Always Late in Take-off, Always Late In Arrive’ of nog: ‘Airplane Landed In Tokyo, All Luggage In Amsterdam’

Misschien herinnert men zich nog wel die over Sabena: ‘Such A Bloody Experience Never Again’, of van het Britse BOAC, nog een verdwenen luchtvaartmaatschappij: ‘Better On A Camel.’

Bij de nog bestaande is er die over het Portugese TAP: een goeie:‘Take Another Plane’.

 

WIE JEF OOK ZAL OPVOLGEN, ER IS NOOD AAN EEN FRISSE WIND BIJ COLRUYT

*

©Károly Effenberger

Piet Depuydt Jens Cardinaels

*

Vandaag om 02:00

*

Is de opvolging van Jef Colruyt nabij, nu de groeiformule waarmee zijn winkelketen 30 jaar furore gemaakt heeft ernstig onder druk komt? En wie zijn dan de mogelijke troonopvolgers? ‘Het lijkt het best bewaarde bedrijfsgeheim.’

-

Jef Colruyt, de CEO en voorzitter van de winkelketen Colruyt, wordt maandag 63. Een verjaardag als een ander, ware het niet dat bij de groep uit Halle al jaren de ongeschreven regel geldt dat directieleden op hun 62ste stoppen om verjonging aan de top mogelijk te maken.

Maar het is onduidelijk of de roerganger van de beursgenoteerde supermarktgroep - die voor iets meer dan de helft in handen is van zowat 150 Colruyt-telgen verspreid over vijf generaties - eraan denkt af te treden. ‘Daar zullen we over communiceren als de tijd rijp is’, zei hij twee weken geleden op de algemene vergadering. Een jaar eerder klonk het zelfs nog zo: ‘Sorry, jongens, jullie hebben er geen zaken mee. Ik ben heel bewust bezig met mijn opvolging, maar in die keuken mogen jullie niet binnen.’

-

Jef Colruyt was 26 toen hij in 1984 aan zijn eerste job begon bij Colruyt. En hij moest nog 36 worden toen hij tien jaar later van zijn vader Jo te horen kreeg dat hij hem zou opvolgen. ‘Ik weet niet of ik dat zal kunnen’, zei hij toen. ‘Als je denkt dat je het kunt, moet je stoppen’, was het antwoord van zijn vader. Drie maanden later stierf Jo Colruyt en moest Jef aan de bak.

Profiel Colruyt Group

Omzet (2020): 9,9 miljard euro.

Brutobedrijfswinst (ebitda): 850 miljoen euro (8,6 procent van de omzet).

Nettowinst: 416 miljoen euro (4,2%).

Marktleider: Met een marktaandeel van 31,3 procent de populairste keten van België, voor Ahold Delhaize (Albert Heijn en Delhaize) en Carrefour. Verloor door de coronacrisis voor het eerst sinds 2013 marktaandeel.

Activiteiten: Bestaat uit de supermarktketen Colruyt, de buurtwinkel OKay, later aangevuld met Spar, de biosupermarkt BioPlanet, de versmarkt Cru, de babywinkel Dreambaby en de speelgoedketen DreamLand. Onlangs werden de fietsenwinkelketen Bike Republic (ex-Fiets!), de kledingwinkel ZEB en de fitnessketen JIMS overgenomen. Investeerde eerder in de online apotheek Newpharma en de onlineondergoedverkoper MyComfort24.

Personeelsleden: 30.000.

De groep groeide onder het bewind van Jef uit tot de grootste supermarktketen van België. Met zijn lage prijzen stak het familiebedrijf concurrenten als Delhaize en GB/Carrefour voorbij. Maar het tij lijkt te keren. Vorig jaar daalde het marktaandeel voor het eerst in jaren. Bovendien verwacht het bedrijf dit jaar een ‘beduidend lagere’ winst te boeken dan vorig jaar.

De verhoogde concurrentie speelt de winkelketen parten. Nadat Aldi en vooral Lidl hun pijlen de voorbije jaren al met succes op Colruyt gericht hebben, ligt het bedrijf vandaag vooral wakker van nieuwe concurrenten uit Nederland. Albert Heijn en Jumbo zijn op oorlogspad. Met spectaculaire promoties - 1+2 gratis of zelfs 1+5 gratis - vreten ze aan de almacht van Colruyt. Want als gevolg van die straffe kortingen moet Colruyt zijn prijzen fors verlagen. De keten belooft zijn klanten de laagste prijs. Dat gaat ten koste van de winstmarge.

"Wanneer het personeel Jef vraagt wanneer hij met pensioen gaat, dan antwoordt hij dat hij niet tot zijn 70ste zal blijven zitten. "

Colruyt-kaderlid

Tegelijk moet de marktleider miljoenen investeren in digitalisering. Colruyt heeft met Collect&Go de grootste onlinesupermarkt van het land, en die is ook winstgevend. Maar Colruyt doet geen dure thuisleveringen, wat Delhaize, Albert Heijn en Carrefour wel doen. Dit najaar nog wil Colruyt met thuisleveringen beginnen. De vraag is of de groep dat op een voor de klanten aantrekkelijke - lees: goedkope - en voor het bedrijf winstgevende manier kan doen. Als de thuisleveringen van Colruyt bij de klanten niet in de smaak vallen, dan dreigt Colruyt hen te verliezen. Verliest Colruyt er geld mee, dan komt de winst en de beurskoers nog harder onder druk te staan.

-

De manier waarop de retailer onder het bewind van de huidige CEO 30 jaar furore maakte, staat ernstig onder druk. ‘Colruyt heeft een model uit het verleden’, zegt Stefan Van Rompaey van het winkelvakblad RetailDetail. ‘Met grote winkels, waar grote gezinnen komen, met grote auto’s en grote voorraad- en diepvrieskasten. De keten vindt minder aansluiting bij de stedelijke jongeren en singles. Er zijn wel initiatieven als Cru, BioPlanet en OKay. Maar dat zijn nog nicheketens.’ Tijdens corona verloor Colruyt veel klanten aan de buurt- en stadswinkels van Delhaize en Carrefour.

Amazon

Het bedrijf worstelt ook met hoe het zijn sterke punt - de laagsteprijzen belofte - moet vertalen naar de digitale wereld. De webshops van Colruyt negeren kortingen van stenen winkels. Colruyt verlaagt er alleen zijn prijzen als een andere webshop dat ook doet. Het houdt daarbij geen rekening met buitenlandse webwinkels als Amazon en Bol.com. ‘Nochtans maakt de consument geen onderscheid tussen binnen- en buitenlandse webwinkels. Heeft een jong gezin nood aan pampers en vindt het die het goedkoopst bij Amazon? Dan bestellen ze.’

-

Colruyt zegt dat zijn laagsteprijs garantie hoe dan ook overeind blijft. Al menen waarnemers dat de retailer de concurrentie niet altijd aankan. ‘Het valt me op: als Albert Heijn een forse korting op een product geeft, is dat bij Colruyt geregeld plots tijdelijk niet te verkrijgen’, zegt Van Rompaey. ‘Colruyt zegt dat dat toeval is, maar ik weet het niet zo.’

"Jaren geleden zou een CEO die niet tot de familie behoort minder voor de hand hebben gelegen, maar nu acht ik het wel mogelijk. "

Luc Rogge

Ex-directielid Colruyt

Het maakt dat de opvolging van Jef ‘talk of the town’ is geworden, zelfs onder anciens en voormalige directieleden. ‘Ik heb een immense bewondering voor hoe Jef de groep leidt’, zegt Jan Pelgrims, vier jaar aankoop directeur bij de franchiseketen Spar en vandaag CEO van Alvo, een koepel van zelfstandige supermarkt uitbaters. ‘Maar als hij doet wat hij van zijn mensen vraagt, dan verwacht ik een wissel aan de top. Wanneer? Hier zet ik mijn joker in.’

-

Ook gewezen Colruyt-directielid Luc Rogge, die in 2014 met pensioen ging na 24 jaar dienst en die nog chef van Jef was toen die als jongeling in de verpakkingsafdeling werkte, sluit een stoelendans niet uit. ‘Jef een beetje kennende zou het kunnen dat hij binnen de kortste keren zegt: ‘Ik stop ermee. Tijd voor de aflossing van de wacht.’ Ik denk dat zelfs het scenario van een niet-familiale of externe CEO niet uitgesloten is.’

-

De vraag is dan wie de uitverkorene is. ‘Ik heb hem al eerder horen zeggen dat het niet noodzakelijk een familielid moet zijn’, zegt Rogge. ‘Jaren geleden lag dat misschien minder voor de hand, maar zoiets lijkt me niet onlogisch. De firma is ook zo groot geworden dat het goed zou zijn dat de functies van voorzitter en CEO ontdubbeld worden. Jef kent de winkelketen als zijn broekzak. Een schoonmoeder voor anderen zal hij niet zijn. Hij is daarin gegroeid. Hij kan erover waken dat de boel aaneen blijft hangen.’

Risicoavers

Dirk Van den Berghe (58) werd onlangs aangetrokken voor een zitje in de raad van bestuur van Colruyt. De toptransfer deed de geruchten over de opvolging van de CEO niet stoppen. Oost-Vlaming Van den Berghe was CEO van Delhaize tot hij in 2014 opstapte om CEO te worden van Walmart Canada. Daar maakte hij indruk, en twee jaar later werd hij benoemd tot de regionale voorzitter van Walmart Asia en tot topman van Walmart China. Hij maakte er de disruptie in de retailwereld vanop de eerste rij mee en vervulde ook bestuursfuncties bij de onlinespelers Flipkart en JD.com, op Alibaba na de grootste Chinese e-commercegroep

 

*

HUMOR EN SATIRE IN WOKETIJDEN

*

Johan Sanctorum heeft zijn slotboek over vrije meningsuiting klaar. Na de media en de politieke correctheid bekijkt hij dit keer humor en satire in woketijden. Hoe bijtend mag spot nog zijn?

‘Al lachend zegt de zot zijn waarheid’, luidt de volkswijsheid. Dat klopt. Maar op de Charlie-redactiekantoren hebben ze in 2015 de andere kant van de medaille leren kennen. Zodra humor stout wordt, tegen heilige huisjes schopt of taboes negeert, beseffen we wat die waarheid waard is…

Een geraffineerd epos

Malpertus is in het epos ‘Van den vos Reynaerde’ de thuishaven van de sluwe vos. Een middeleeuwse tekst die toen ook al verwonderlijk genoeg een echte roman was: een fictief, afgerond verhaal waarin alles met elkaar verband heeft en dat als dierenverhaal de ideale vorm was om de lezer een spiegel voor te houden. De tekst is afwisselend humoristisch, bijtend en gelaagd vanwege de dubbelzinnigheid, zeker op seksueel vlak. Een geraffineerd epos, dat de feodale samenleving pijnlijk schetst.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Even eerst ‘n klein atmosferisch mistverband doen opklaren. De WOKE–WEERLD gebruikt, uiteraard met de beste bedoelingen, de afkorting BDW. Dat staat volgens hen - taalkundig één grote flater - voor Boven De Wolken.

Bedoeld wordt: interesse opwekken voor ouderparen met doodgeboren kinderen.

Tiens tiens, die WOKERAARS toch. Zichzelf zo in nesten werken door ineens toch in een ANDER LEVEN te geloven. Leven nà de dood, dat is toch ouderwetse Christelijke quatsch….

-

Wat de echte BDW, de Grote Lieder van het Grootste Vlaams Partijtje ooit, daarover dnekt?

Die denkt helemaal niets, want die leeft zelf ook met het hoofd in de wolken. Tricolore wolken, zelfs.

-

Onleefbare menselijke foetussen? Tja, dat is ,nu eenmaal het leven.

God geeft. God neemt. Godes name zij geprezen. Zo stond het ooit ( 22/o9/’64) op het (verloren gegane) bidprentje van ons 1ste kindje. Ampr de tijd om als Johanna-Maria gedoopt te worden.

Na al die jaren zijn zowel het gehele gewezen stedelijke begraafplaats als de kraamkliniek zelf moeten wijken voor hoogbouw. Tot haast Boven de Wolken. Waar baartoe mijn vaderhart zo verlangend naar uitziet.

*

Maar het Leven, net als BDW, gaat gewoon door. Richting ZELFBESTUUR.

Hoop doet leven…..

*

Digithalys