vrijdag 9 januari 2009

VOX POPULI DRINGT DOOR BIJ MOLENAAR

VOX POPULI KLINKT DOOR BIJ MOLENAAR
Het Molenaar-manneke in GVA van vandaag doet me denken aan het Manneke uit de Mane. Het ziet wel wat er diep beneden hem op aarde gebeurt, maar hij weet zich ver boven dat gewoel verheven. Zij luisteren toch niet naar hem. Niemand luistert naar hem.
Waarschijnlijk nogal onder de indruk van al die lezers, die, hoe is ’t in Godnaam mogelijk, nog altijd niet willen denken als hij (en zijn bazen) voorhoudt, durft hij hen toch niet al te luid tegen te spreken (kwestie van de verminderende oplage) , ook niet hen in het gelijk te stellen: hij verwijst naar ‘iets’, een soort hogere rechtsmacht die als een Deus ex Machina water met vuur zal verzoenen.
Enne, Lekkie, dat geld dat ingezameld zou worden voor de kinderen van Gaza, zal dat toch nooit afgewend kunnen worden voor iets anders? Voor wapens of munitie, bijvoorbeeld….
Lekkie zou beter eens goed de namen overlopen van de 15 vrijgelaten criminelen, door de fout van de Linkse Wetgever en van Just-is-Just, en daar uit de juiste conclusies trekken…
Geniet mee van zijn proza, vrij weg geplukt van uit de cyber-wereld waarin we leven.
*************…
AEL maakt zich niet populair
Hoe moet Antwerpen omgaan met de AEL? Uit de vele reacties in onze mailboxen en op gva.be blijkt dat de organisatie niet bepaald populair is bij onze lezers. De beweging wordt - onder veel meer - verweten dat ze geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de ongeregeldheden die in de marge van haar acties plaatsvinden. De Arabisch- Europese Liga hitst op in plaats van zich constructief in te zetten voor een betere verstandhouding tussen de gemeenschappen, vinden veel lezers.

De AEL zou zich beter spiegelen aan de joodse gemeenschap in Antwerpen, die nooit voor problemen zorgt en die een uitgebreid palmares van vreedzame manifestaties kan voorleggen. Het GvA-publiek is het ook zo goed als unaniem eens met onze stelling dat de Antwerpse joden niet met de vinger mogen worden gewezen voor het beleid van de Israëlische regering. Antwerpen is Jeruzalem niet.

Over de beslissingen van burgemeester Janssens in deze kwestie zijn de meningen meer verdeeld. Sommige lezers vinden Janssens veel te tolerant tegenover de AEL en schrijven dat toe aan zijn vrees om allochtone stemmen te verliezen. Anderen oordelen dat de burgemeester geen betogingen mag tolereren in de drukke binnenstad. Iemand suggereert om alleen nog manifestaties toe te staan die zich niet verplaatsen, zoals de bijeenkomst die het Forum der Joodse Organisaties zondagnamiddag organiseert in het Albertpark. Eén lezer stelt voor om de amokmakers binnen de moslimgemeenschap naar Gaza te sturen om daar tot inkeer te komen, maar we moeten hem teleurstellen: die bevoegdheid heeft een burgemeester niet.

Veruit het meest omstreden aspect van deze zaak zijn de voorwaarden waaraan het stadsbestuur de AEL heeft onderworpen om te mogen betogen. Het gaat dan vooral om de verplichting om een lijst in te dienen met honderd namen van twintigplussers, die zaterdag de orde moeten handhaven. De AEL vindt dat een schending van het recht op privacy en van het recht om te betogen. Volgens heel wat lezers kan het overhandigen van zo’n lijst geen probleem zijn voor een organisatie die niets te verbergen heeft, en daar ben ik het mee eens. Het is alleen de vraag of Patrick Janssens de wet overtreedt door deze eis te stellen.

Het samenstellen van een lijst met namen van een ordedienst is geen beproefde voorwaarde voor het toestaan van een manifestatie. De organisaties die we gisteren met het idee confronteerden - vakbonden, studentenverenigingen, PVDA+ - fronsten verbaasd de wenkbrauwen en betwijfelden of ze onder die voorwaarde wel een manifestatie zouden willen organiseren. Want waarvoor moet zo’n lijst dienen? Niet om achteraf eventuele schade op die mensen te kunnen verhalen, want dat is flagrant in strijd met de wet. Is het dan louter een poging tot intimidatie van de AEL? Ik zie het niet zo, volgens mij is deze eis vooral bedoeld als een extra motivatie voor de AEL om alles te doen om de betoging van zaterdag netjes te houden. Maar nogmaals, het zou best kunnen dat een rechter gehakt maakt van dat argument.

Een positief signaal kwam gisteren van Nordine Taouil, een imam met veel gezag in de moslimgemeenschap. Hij roept op om te betogen zonder geweld en om in de moskeeën geld in te zamelen voor de getroffen kinderen in Gaza. Laten we hopen dat zijn oproep wordt gevolgd, en dat de AEL en het stadsbestuur het eens worden over de modaliteiten van de manifestatie van zaterdag. Het ergste wat Antwerpen dit weekend kan overkomen, zijn ’wilde’ acties in de drukke binnenstad vol koopjesjagers.

door Lex MOOLENAAR

Geen opmerkingen: