woensdag 7 januari 2009

ZANGFEEST DAAGS NA VALENTIJN


ZANGFEEST DAAGS NA VALENTIJN
Een beetje heraut zijn, om mee in het koor der enthousiastelingen, reclame te maken voor Sint Valentijn op 14 februari, gevolgd door een even grote liefdesbetuiging voor Vlaanderen op 15 februari: mag het? Om de zenuwen te prikkelen en de smaak aan te wakkeren, ziehier wat de folder van het ANZ nu al mededeelt.
Let AUB op, niet alleen vandaag; maar ook in lengte van dagen, op www.anz.be en www.zangfeest.org en dat de koren mogen klinken!
SAMENZANG
- Mijn Vlaanderen heb ik hartelijk lief (G. Antheunis/Th. Coopman)
- Het lied der Vlamingen (P. Benoit/E. Hiel)
- Vlaanderen (R. Veremans/W Gijssels)
- Lied van mijn Land (1. De Sutter/A. van Wilderode)
- Daar is maar één Vlaanderen (J. Van Hoof/R. De Clercq)
- Laat ons liefste samen varen (A. Preudliomme/B. Peleman)
- Mijn zoetlief was een weverkijn (A. Preud’homme/T. van Brabant)
- Roosmarijntje (A. Preud’homme/B. Peloman)
- Schachten liefde (J. Mertens/F. Geens)
- Vlaanderen boven al (F1. van Duyse/H. von Fallersleben)
- Omdat ik Vlaming ben (M. Matth(jssens/L. Lambrechts)
- Wij zijn bereid (.1 Tinel/R. Lammens)
- De Blauwvoet (E. Hullebroeck/A. Rodenbach)
- Groeninge (J. Van Hoof/G. Gezelle)
- Beiaardlied (P. Benoit/J. De Geyter)
- Gebed voor het Vaderland (0. Feremans - R. Pirjns)
- Die stem van Suid-Afrika (ML. de Vu/iers - Cd. Langenhoven)
- Wilhelmus van Nassouwe (volkslied - M. van St. Aldegonde)
- DeVlaamseLeeuw(K.Miiy-H. Van Peene)

Al deze liederen werden reeds gedigitaliseerd. U vindt de partituur op www.anz.be .Waarom zou u niet van de gelegenheid gebruik maken om deze liederen reeds vooraf te oefenen in uw vereniging of familie- en vriendenkring?
KLEINKUNSTLIEDJES
- Brussel (Liesbeth List)
- Brussel (Johan Verminnen)
- Brussel (De Vaganten)
- Pieter Breughel in Brussel (Wannes Van De Velde)
- Omdat ik Vlaming ben (Will Tura)
- Ik ben blij dat ikje niet vergeten ben (Joost Nuissi)
- Houden van (Miel Cools)
- Ga met me mee (Bart Van den Bossche)

Brassband Scaldis en pianist Wim Berteloot zorgen voor de begeleiding van de samenzang en leden van tal van koren vormen samen het grote Zangfeestkoor. Dirigenten van dienst zijn Ivo Van Gils, Erwin Pallemans, Peter Leys en Iris Peters. De groep Rock & d’rover brengt enkele Brussel-liederen. De muziekkapel van de KSA van Geraardsbergen en van het VNJ verzorgen elk een optreden, alsook de Thebaanse trompeffen van KSA Hanske de Krijger uit Oudenaarde. Hans Schoofs en Elke Heylen zijn de presentators van dienst. Anton Aldi zorgt zoals steeds voor enkele gevatte teksten.
Regisseur van dienst is Paul Cordy.
KINDERZANGFEEST
Net als de vorige jaren, zijn kinderen van harte welkom op het Zangfeest. Speciaal voor hen is er een apart programma (doelgroep 3 tot 12 jaar) voorzien. Thema is (daags na Valentijn) verliefd zijn’. De kinderen worden gevraagd in een rood hemd of kleedje te komen. Er wordt verzameld in de inkomhal van de Lotto Arena. In een aparte zaal worden de kinderen in twee groepen onderverdeeld: zij die graag zingen en zij die liever springen en dansen. Onder professionele begeleiding worden de kinderen voorbereid op hun optreden: liedjes repeteren en eenvoudige danspasjes aanleren, attributen knutselen,...
Halverwege het Zangfeest tonen de kinderen het resultaat aan het publiek. De enen zingen samen met het publiek:
- ‘k Zag twee beren
- Wil jij mijn vriendje zijn (Elly& Rikkert)
- Ik ben verliefd (Gert& Samson)
- Ik hou van u (Noordkaap)
de anderen toveren het middenplein om tot een kleurrijk geheel. Op die manier beleven de kinderen een onvergetelijke dag.
De kinderen kunnen zich nu reeds inschrijven en krijgen dan alle info toegestuurd. Wie wil, kan zelfs vooraf komen oefenen op de repetitiedag. Meer info op www.zangfeest.org.
ANZ 60 jaar
Het Algemeen Nederlands Zangverbond bestaat 60 jaar! De jarige stelt het goed, dank u, uitstekend zelfs. Dankzij ons digitaliseringsproject van oude partituren, dat ook in 2009 onverminderd verdergaat, groeit de belangstelling voor ons muzikaal erfgoed opnieuw. Steeds meer muzikanten, scholen en jeugdverenigingen maken dankbaar gebruik van ons partituren- en cd-aanbod.
Dit positief elan willen we ook doortrekken naar het Zangfeest. Om te beginnen verhuizen we naar een andere locatie: de Lotto Arena. Deze gloednieuwe zaal, vlak naast het Sportpaleis, biedt plaats aan 6.000 personen, is een pak gezelliger en biedt bovendien heel wat meer comfort voor het publiek.
Meteen kiezen we ook voor een nieuwe datum: 15 februari 2009. Hiermee willen we niet langer de concurrentie aangaan met het mooie lenteweer en de vele communie- feesten en buiten-activiteiten in april. De regieploeg is er alvast klaar voor om er opnieuw een mooi en strijdbaar Zangfeest van te maken waar het publiek zich de longen uit het lijf zal kunnen zingen.
Brussel
Onder het motto ‘Een hart voor Vlaanderen’ focust het 72ste Vlaams Nationaal Zangfeest op Brussel, een stad waar we, zacht uitgedrukt, een haat-liefde-verhouding mee hebben. Brussel is evenwel onze hoofdstad, zowel economisch als cultureel van groot belang voor Vlaanderen en dus mogen we Brussel onder geen beding zomaar prijsgeven. Dit zou een historische fout zijn.
Belofte maakt schud
Enkele maanden voor de verkiezingen is het ook tijd voor de lakmoesproef. Het ANZ is alvast de vele beloftes (splitsing BHV, een grote staatshervorming) van onze volksvertegenwoordigers niet vergeten en samen met u willen we onze heren en dames politici erop wijzen dat Vlaanderen niet langer gediend is met politici die hun woord niet houden en zelfs bereid zijn toegevingen te doen ten nadele van hun eigen gemeenschap. Het is tijd voor verandering! Tijd voor een eigen staat!
Componisten Jef Van Hoof (50 jaar geleden gestorven) en Peter Benoit (175 jaar geleden geboren) vormen de muzikale draad doorheen het programma.

Het Zangfeest begint plechtig en eindigt groots met telkens een fragment uit de Rubenscantate, maar dé blikvanger wordt ongetwijfeld het optreden van
Ann De Renais.
Deze Vlaamse sopraan staat internationaal aan de top, maar is in eigen land quasi onbekend. Ze begon haar carrière bij de a capella-groep The Swingle Singers in London, waar ze nu nog altijd woont en deel uitmaakt van The BBC Singers en The London Voices.
Als soliste zingt ze regelmatig in de grootste operahuizen en concertzalen (Milaan, Parijs, New York,...) en zong ze de soundtrack van de films van Harry Potter, Star Wars en The Lord of the Rings. Allemaal indrukwekkend en toch of misschien juist vanwege die internationale afstand heeft zij ook een grote voorliefde voor het Vlaamse kunstlied, getuige drie prachtige cd’s met werken van Van Hoof en Benoit. Op het Zangfeest zingt ze de intimistische pareltjes “t Is Stille’ en ‘Ik heb u lief’ van Jef Van Hoof en het vrolijke ‘Spinnelied’ van Peter Benoit.
Ook de dansers en Vendeliers van Kunstgroep Alkuone uit Aalst behoren tot de wereldtop. Vroeger waren ze een vaste waarde op het Zangfeest, maar de vele buitenlandse tournees en opdrachten maakten dit niet meer mogelijk. In 2009 zullen ze nog eens van de partij zijn en dan nog in volle bezetting. Dit belooft.
Kom met vrienden en familie, jong en oud, naar het Zangfeest om samen met duizenden Vlamingen in verbondenheid onze Liederenschat te zingen en complexloos onze identiteit uit te dragen.
Het ANZ dankt zijn sponsors : Flandria/Kasteel Fruithof (Boechout)/Antwerp Tax Vlaams & Neutraal Ziekenfonds/Uitgeverij Egmont/Marnixring Internationale Serviceclub/Pro/vzw Jules Dhondt/Sabam-Cultuur

Geen opmerkingen: