woensdag 10 september 2008

CENSUURMUSEUM

CENSUUR MUSEUM

Om een of andere reden heeft men het in Amsterdam nuttig geoordeeld, om in het PERSMUSEUM een retrospectieve te openen over, hoe bestaat, het? CENSUUR.

Is dit een WARNING? Zou het kunnen, dat dergelijke tijden weer dichtbij zijn? Dan is het inderdaad interessant dat er zoveel mogelijk over deze materie geweten is. Al zou het kunnen zijn, dat de inrichters juist mikken op vele nieuwsgierige onverlaten….die o zo gemakkelijk op beeldband vast te leggen zijn….

Zou men er ook de hedendaagse muilkorfwetten durven toelichten? En de vrije meningsuiting verdedigen? Zou men vooral de intolerantie van het godsdienstfanatisme durven belichten? Of zal men zich beperken tot de onzichtbare inkt en de micro-fotografie uit de James Bondverhalen? Het ziet er naar uit dat men alleen…museumstukken uit lang vervlogen tijden zal openbaar maken. Want de echte censuur, die moet nu gaan beginnen! Enfin, U zoekt het zelf maar uit, op


http://frontpage.fok.nl/nieuws/98752/-Persmuseum-toont-censuur.html



Persmuseum toont censuur
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />Media & Cultuur - door Redactie op 10-09-2008 @ 13:05
xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />In het Persmuseum in Amsterdam opent morgen de tentoonstelling Censuur!. De expositie geeft een beeld van de verschillende vormen van censuur van de afgelopen eeuwen.

Speciale aandacht is er voor de manieren waarop journalisten, schrijvers en activisten daaraan probeerden te ontkomen. Niet alleen Nederland maar ook andere landen komen aan bod.

Dat maakte het museum vandaag bekend. Een van de topstukken is een exemplaar van het boek 'Emile, of over de Opvoeding' van Jean-Jacques Rousseau. Omdat het werk in zijn thuisland Frankrijk was verboden, liet hij het in Amsterdam drukken. Om de Franse autoriteiten op het verkeerde been te zetten, staat in het boek dat het in Londen is uitgegeven.

Verder zijn er zogeheten Tarnschriften uit nazi-Duitsland. Van de buitenkant zien ze eruit als onschuldige damesromans, maar binnenin staat hoe Hitler kan worden afgezet. Ook is er aandacht voor de positie van De Telegraaf in de Eerste Wereldoorlog. Nederland was toen neutraal, maar deze krant was fel anti-Duits. Daardoor belandde de hoofdredacteur in de cel.

Censuur! bestaat uit objecten uit de eigen collecties van het Persmuseum en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, dat in hetzelfde gebouw zit. De tentoonstelling loopt tot en met 9 november

Geen opmerkingen: