dinsdag 9 september 2008

LEPOLD II IN DE VERF

9-9-2008 18:32

LEPOLD II IN DE VERF
Alle begin is moeilijk.
Eindelijk is er iemand die gedurfd heeft de Waarheid (met Hoofdletter) te dienen. En dan nog via ‘majesteitsschennis’ op Koning Grijzen Baard, U weet wel, de 72 jarige echtgenoot van de 18-jarige ‘barones de Vaughan’. Mocht U nog twijfelen, het is de pedofiel die jarenlang van uit Londen wekelijks een lading kinderen (meisjes) van tussen 12 tot 15 jaar, liet overkomen. Waarschijnlijk om samen nar de bloemekes en de bijtjes te kijken. U was onwetend daarover? Ga dan met bekwame spoed naar de betere boekhandel, om het boek van Paul Beliën : ‘A Throne in Brussels’. Ik verzeker u: de beste koop van Uw leven!
Deze actie zal VOORPOST of TAK toch niet op verkeerde gedachten brengen, zeker?! Er staan anders genoeg van dergelijke monsters verspreid in al onze Vlaamse steden. Maar als ze nu perse helemaal van kop tot teen in de rode verf moeten, betwijfel ik. Te kostelijk. En niet goed voor het milieu. Hun handen! Alleen hun handen! moeten in het rood. Liefst met niet afwisbare verf, en als ’t een beetje kan ook nog met fluoriderende verf. Niet dringen AUB. Werken van uit de guerrilla-techniek. Ongrijpbaar. Zonder regelmaat. Voor langer plezier. Een toepasselijk schotschrift bevestigen, met veel camera’s om de teksten te vereeuwigen. En aan het Koninklijk Paleis? De poorten zijn uitermate geschikt om poppen aan te bevestigen...
Enfin Meisjes en Jongens! Moeten jullie nu alles voorgezegd worden?

di 09/09/08 17:30 - In Brussel is het standbeeld van koning Leopold II vanmiddag beklad met rode verf. Het gaat om een ludieke actie van de controversiële kunstenaar Théophile de Giraud.
De actie was wekenlang voorbereid. Rond 15 uur beklom schrijver Théophile de Giraud het standbeeld van koning Leopold II. Hij overgoot het met rode verf, een symbool voor bloed.
"Hij beging misdaden tegen de menselijkheid. Hij mag dus niet bij de groten der Belgen worden gerekend", zei de Giraud.

De kunstenaar maakte de vergelijking met Duitsland en Rusland, waar standbeelden van Hitler en Stalin allang zijn neergehaald. Hij hekelde het koloniale beleid van Leopold II.

"Wij vragen dat de monumenten voor deze seriemoordenaars zo snel mogelijk van hun sokkel worden gehaald", zette de Giraud zijn argumenten kracht bij.

Hij stelde voor om de standbeelden van Leopold II te vervangen door exemplaren van bijvoorbeeld cineast Jan Bucquoy.

Amper enkele minuten later arriveerden de eerste politiewagens. De Giraud werd door de agenten aangehouden.

Geen opmerkingen: