dinsdag 9 september 2008

DE KOOLMIJNEN VAN SPA

9/09/2008 16:03
DE KOOLMIJNEN VAN SPA
Ik bedoel in feite de bodemloze putten van Francorchamps en de megalomane pretentie van het op sterven-na-dode Waalse establishment. Moest het niet zo diep snijden in onze Vlaamse welvaart, we zouden er de draak kunnen mee steken. Nu, daar dit circuit in een ander land ligt, moeten wij ons beperken tot de vergelijking van honderden meter diepe koolputten, als bodemloze vaten waarin onze zuurverdiende belastingscentjes zo maar verdwijnen. Nog sneller dan de boliden kunnen rijden.
Derhalve ben ik de DE MORGEN gaarne behulpzaam, om hun impressie te helpen verkondigen. Onder toevoeging van een paar vragen: hoe zou het nu zijn, neen, niet met Rosa, maar met de snoepcentjes die als hemels manna rondvlogen in de PS-hemel rondom het ondertekenen van dat Engelstalig contract, door de slimste der broers Happart, deze die noch lezen noch schrijven kon? En hoe zit het nu met de, dank zij onze Groene! jongens en meisjes succesvolle verboden tabaksreclame en de daar door gemiste Kassa! Kassa!? En bovenal, daar we bij voorbaat toch al weten wie het verlies zal bijpassen, wanneer zal deze waanzin ooit eens stoppen?
Volgens de De Morgen moet het Waals Gewest het verlies bijpassen. Punt. Einde artikel. Waarschijnlijk de inkt op, want anders zou er moeten gestaan hebben …verschil bijpassen, nadat voordien een veelvoud van dat bedrag zal geclaimd worden bij de Federale Schatkist, die spijtig voor de Vlamingen, in hoofdzaak door hen gesponsord wordt. Het gebrek aan inkt is dus juist op tijd voorgevallen, anders zouden er koppen kunnen zijn gevallen. Als La Patrie U roept, nietwaar Smetje?!

Weer miljoenenverlies voor F1 in Spa


Naar goede gewoonte werd in de Grote Prijs formule 1 van Francorchamps ook dit jaar weer meer geld uitgegeven dan ontvangen. Volgens een eerste schatting loopt het verlies op tot 3,3 miljoen euro, een gat dat door het Waalse Gewest moet worden gedicht. De formule 1 in huis halen, het kost geld.

Zo betaalt Francorchamps, eigenlijk in handen van het Waalse Gewest, 14 miljoen euro aan F1-baas Bernie Ecclestone om de helden over het Ardense asfalt te laten scheuren. Daarbij komen nog wat andere kosten om het feest te organiseren, zoals personeel en infrastructuur.

De andere kant van de balans wordt ingevuld met geld van de hoofdsponsor. In het geval van Francorchamps is dat ING. Die hoofdrolspeler op de financiƫle markt is goed voor om en bij de 2,5 miljoen euro. Om de kloof naar 14 miljoen te dichten, moeten de organisatoren op de ticketverkoop rekenen. Daar knelt het schoentje: de Belgische grand prix lokt naar aloude gewoonte te weinig volk, ondanks het uitstekende promotionele werk van de organisatoren.

Het Belgische publiek zelf heeft immers niet meteen de gewoonte om massaal naar de thuisrace te komen omdat de tickets peperduur zijn en het circuit niet bepaald in het centrum van het land ligt. Vlamingen moeten ook nog eens zien te overnachten in de buurt, en dat dikt de rekening aan. Renaultbaas Flavio Briatore verwoordt het als volgt: "Een gezin met twee kinderen dat naar een grand prix wil, moet de keuze maken: een weekendje formule 1 of twee weken Mallorca."

Dat legende Michael Schumacher er niet meer bij is, helpt Francorchamps evenmin. Het Duitse publiek zakt daarom niet meer zo gretig af naar de Ardennen als vroeger. De organisatoren verwachten voor dit jaar een gat van 3,3 miljoen euro, een miljoen meer dan vorig jaar. Het is de Waalse belastingbetaler die dat bedrag zal mogen ophoesten.

Geen opmerkingen: