vrijdag 19 september 2008

ZIN & ONZIN v/d NGO

ZIN & ONZIN v/d NGO

Met dank aan Le Standaer van woensdag 17 september 2008, voor de moeite die ze zich getroosten om de sluier te lichten over deze drie letters, die ons (enfin, mij) als een monster van Frankenstein boven het hoofd hangen. Niet om wat ze zijn, of doen of niet doen. Maar om wat ze beweren te doen. En er intussen goed van leven. Subsidies, donaties en zo. VZW’s die in feite Winstgevende Verenigingen zijn zonder doel, in plaats van Vereniging zonder Winstgevend Doel…

NGO = Niet-Gouvernementele Organisatie.

Kan van alles zijn. Zelfs maffia. Want ook niet gouvernementeel georganiseerd. Kan zelfs mijn huishouden zijn, want eveneens buiten het gouvernement georganiseerd. Alhoewel. Het Gouvernement heeft eerst ruim voldoende voor zichzelf ‘georganiseerd’, en met de rest moeten wij het rooien. Maar neen! We mogen niet spotten met deze nieuwe Heilige van de Progressieve Kerk.

Ooit bestond er ‘den Armendis’, kortweg ‘den dis’ in iedere stad en zelfs in de kleinste gemeente. Later werd dat het kleine COO (Commissie Openbare Onderstand), voorloper van het veelkoppig monster, thans OCMW genaamd. Hoe groter de organisatie, hoe groter de naam: Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. Namen hoeven echter niet lang en ingewikkeld te zijn, om efficiënt te zijn. ‘Dis’ was kort & goed. En Vlaams tot in de ziel. Nu is het, met pruimenmondje uit te spreken, à la BRT-Tanghe: ‘EN GEE OO’, en geen kat die het begrijpt, tenzij de uitgestoken hand. Bedelen bij de gewone mens, om de taak van de Onzichtbare Overheid over te nemen, die vroeger instond voor ‘den dis’, op mensenmaat. De Staat als alleen zaligmakende slokkop.

Sedert men de bijdrage van het Vlaams Belang voor de slachtoffers van de tsunami niet alleen geweigerd, maar met veel bombast en media-heisa terug gestort heeft, zijn de letters NGA voor mij als een zoemende wesp rond mijn oren. Storend. En levensbedreigend, want allergisch voor wespensteken.

Nu dacht ik; ‘Lap! Die nieuwe website zal mij (en iedereen) toelaten van hun boekhouding in te zien. Inzage in hun vele donaties, in hun al-dan-niet verkapte subsidies van Overheidswege, in de opbrengst van hun lotjesverkoop en van nationale ‘acties’ - naast de feitelijke doelstellingen (en realisaties) van die dingen. Zoals aangekondigd. Debet & Credit. Ontvangsten en uitgaven. Precies zoals iedere private onderneming-vennootschap jaarlijks verplicht is te publiceren bij de Balanscentrale. Een Jaarrekening met Activa en Passiva volgens de geldende boekhoudwetten, met namen en toenamen van de beheerders…en hun bezoldigingen…Mis Poes! Wat U vindt op de webstek is veel bla-bla, heel veel bla-bla. En als er iets cijfermatig van betekenis te vinden is, dan zit het verdorie goed weg gestopt…Just. De linkerhand mag niet weten wat de rechterhand doet.

Was ook al zo in vroegere en in de Christelijke tijden, dat van die twee handen die van elkaar niet mochten weten. Maar er bleef wel heel wat minder aan die handen plakken. En dat is juist wat mij (ons) interesseert in die NGO’s...

Nog even in telegramstijl een verhaaltje in de marge. Kortrijk. Ongeveer 6 jaar geleden. Sympathieke man, pre-pensioen, volksvriend, veel vrije tijd. Gaat elke woensdag gratis helpen bij Poverello. Iedereen is in de wolken. Tot, na enkele tijd, blijkt dat die man lid is van het Vlaams Belang. Wordt schriftelijk, om die reden, alle toegang ontzegd. Zijn hulp wordt niet langer op prijs gesteld. Poverello, ook NGO?

Broederlijk Delen? Heeft de fiscus al eens de fiscale aftrekbaarheid van de doorgestorte bedragen op de persoonlijke aangiftes van de leerkracht-verantwoordelijken gecheckt? In veel scholen is het niet de school die doorstort, maar de oplichters-bedriegers die elk een deeltje doorstorten…..om aldus tot 60% van dat bedrag te genieten van belastingsvermindering. Reden waarom Broederlijk Delen zo goed boert?

Vraag: in veel parochies (spijtig, van langs om minder) beheert de pastoor of de Kerkfabriek een rekening ‘Parochiale Werken’. Die doet goed en zwijgt. Lenigt veel verdoken leed. Die Parochiale Werken zijn nochtans niet in de media, noch gouvernementeel….’Den dis’ bestaat ook nog in veel gevallen. En voor den vreemde?....Deden de paterkens en de nonnekens het niet goed misschien? Zonder colle-tout aan de vingers? Integendeel, de rijkdom van de eigen moederkloosters ging er in veel gevallen nog aan op.
En tertio: de hulp kwam terecht waar het moest. Zonder een bende mee-eters en tafelschuimers omtrent.

Is het nu zoveel beter? Of smijt ik nu het kind met het badwater weg? ’t Kan zijn. Maar dan is dat badwater misschien veel te vuil? De toon van de 2 laatste zinnen van het artikel hieronder laat het vermoeden…..

Op de gloednieuwe website www.ngo-openboek.be vindt u vanaf vandaag een uniek inhoudelijk en financieel overzicht van 47 door de overheid erkende ontwikkelingsorganisaties in ons land.
'Onze ledenorganisaties krijgen overheidssubsidies en privé-donaties, ze mogen daarom best uitleggen hoe ze dat geld besteden', zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. Uit onderzoek blijkt dat u nog altijd veel sympathie hebt voor de ontwikkelingssector, maar dat er misverstanden heersen over wat ngo's op het terrein precies doen. Ook daar moet de site duidelijkheid bieden. (iro)

ZIN &

Geen opmerkingen: